Nieuws/Promo’s

Rookstopmedicatie kan mensen helpen om van hun verslaving af te geraken. Voor wie zich heeft voorgenomen om in het nieuwe jaar te stoppen met roken is er goed nieuws. Vanaf 2019 verbetert de terugbetaling.

WAAR KOMT DIT NIEUWS VANDAAN?

Wie wil stoppen met roken heeft daar gemiddeld 5 à 7 pogingen voor nodig. Omdat medicatie de slaagkans aanzienlijk verhoogt, werd in 2015 beslist om niet één maar twee behandelingen met rookstopmedicatie terug te betalen per persoon. Daar komt vanaf 1 februari 2019 de terugbetaling van het starterspakket bij. Vooraleer mensen toegang krijgen tot een volledige behandeling met rookstopmedicatie, moeten ze namelijk een behandeling van twee weken volgen om te testen of ze de medicatie goed verdragen of niet. Voor zo’n starterspakket betaal je vandaag 49,95 € en vanaf 1 februari nog slechts 9,90 € (voorkeurstarief) of 15 € (zonder voorkeurstarief) .

Rookstopmedicatie kan de ontwenningsverschijnselen verzachten of de zin naar een sigaret onderdrukken. Het zijn geen mirakelmedicijnen. Je eigen motivatie om te stoppen met roken en een actieplan om je gewoontes te veranderen zijn minstens even belangrijk om succes te boeken.

HOE MOETEN WE DIT NIEUWS INTERPRETEREN?

De meeste rokers proberen te stoppen met roken zonder hulp, maar dat lukt ze zelden bij de eerste keer en de kans op succes is kleiner dan 10%. Wie zijn slaagkansen wil verhogen, kan allerlei hulpmiddelen inschakelen: in het beste geval verdubbelen deze de kans op succes. Het aanbod is divers en veelal betaalbaar. Je kan nicotinevervangers (pleisters, kauwgom, zuigtabletten, spray, …) inschakelen of naar je arts gaan voor rookstopmedicatie in tabletvorm. Uit onderzoek blijkt dat deze medicatie in combinatie met gedragsondersteuning de slaagkansen met 70 tot 100% doet toenemen.

CONCLUSIE

Stoppen met roken is het beste wat je kan doen voor je gezondheid. Omdat het zo moeilijk is, kan je gebruik maken van ondersteunende medicatie. Dergelijke medicatie, die vanaf 2019 nog beter wordt terugbetaald, verdubbelt je slaagkansen. Praat erover met je apotheker of arts !

bron www.gezondheidenwetenschap.be